Bebegin Kalp Atışı Kaç Haftalıkken Duyulur?

A+
A-
Bebegin Kalp Atışı Kaç Haftalıkken Duyulur?

Bebeğin kalp atışlarının ne zaman duyulmaya başlandığı her annenin merak ettiği konulardan biridir. Çünkü bu an onlar için çok değerlidir ve duygusaldır. Kimileri gebe kalma konusunda bir takım zor süreçler atlatmış olmakta kimileri ise bu anı hayatları boyunca hayal etmiş olurlar. Bu yüzden de bebeğinin ilk kalp atışlarını kayıt altına almak en büyük hakları olmakta.

Son zamanlarda yaygınlaşmış olan bu durum annelerin akıllarında soru işareti oluşturuyor : ‘’Bebeğimin kalp atışını ne zaman duyabilirim?’’ Öncelikle bu konu hakkında hamile bireylerin stres yaşamaması gerekmektedir. Stres hamilelik boyunca dikkat edilmesi gereken en önemli  konuların başında gelmektedir. Çünkü son zamanlarda sık rastlandığını ve bu yüzden bebeklerin çok etkilendiğini tekrar hatırlatmakta fayda var. Bu konu hakkında merakı gidermek için sizler için cevaplayalım.

Gebelik kesesi dediğimiz bebeğin kese oluşumu gebe olduktan sonra hemen gözlemlenemez. Yaklaşık 10- 15 günlük gibi bir süre içinde ultrasonda görülebilmektedir. Artık embriyoyu görebilirsiniz. Bu durum gebeliğin başlangıcı olarak kabul edilebilir. Yani son adet kanamasından yaklaşık 5 hafta sonraya denk gelmektedir.

Bebeğin kalp atışına gelecek olursak transvajinal olarak uygulanan ultrasonda 5. haftanın sonunda duyulabilmektedir. Yalnız her zaman 6. Hafta içinde bebeğin kalp atışını duyabilirsiniz demek doğru olmayabilir. Gerçekleşen özel durumlar sonucunda bu olayın gerçekleşmesi ertelenebilir.

Örneğin geç yumurtlama veya geç döllenme olaylarında normalden 1 hafta sonra bebeğin kalp atışını duymak mümkün olabilir. Bu tip olayların gerçekleşmesi sonucu son adet tarihiyle birlikte annenin doğum yapacağı tarih aralığı değişebilmekte.

Eğer bebeğin kalp atışı 6. haftada duyulmuyorsa bir problem de ortaya çıkmış olabilir veya geç döllenme ya da  geç yumurtlama gerçekleşmişte olabilir. Bunu doktorunuz tespit etmekte. Eğer geç yumurtlama veya geç döllenme gerçekleşmişse anne 1 hafta sonra tekrar kontrole çağrılır ve bebeğin kalp atışlarını duyabilir. Bunun sonucunda son adet tarihiyle birlikte doğum tarih aralığı düzenlenmektedir.

Bebeğin kalp atışının en rahat 10 ve 12 haftalarında duyulabilmektedir. Gebelikte bebeğin kalp atışlarının duyulmaya başlamasından itibaren artık bu her kontrolde takip edilmesi gereken bir durum haline gelir. Anne herhangi bir stres veya bu konuda acele etmemesi durumunda gayet sağlıklı kalp atışları gözlemlenebilir. Bebeğin kalp kapakçıklarında ve kabinde sorun olup olmadığı ise 20 haftalıkken görülüp, problem tespit edilmektedir.

BEBEĞİN KALP ATIŞI DUYULMADIĞI DURUMDA

Eğer ki 7. hafta sonunda hala bebeğin kalp atışları duyulmamaktaysa bir problem olduğu tespit edilir. Bu durumda gebelik kesesinin bozulması, düzgün bir gebelik embriyo görünmüyorsa annenin düşük durumu olabilir denilmektedir. Bundan sonra özel ultrason tetkikleriyle belli sonuçlara ulaşılabilmektedir. Bebek artık ölü olabilir ve kürtajla alınması gerekebilir. Zaten bu tip durumlarda bebeğin anne rahminde bırakılması olası bir durum değildir. Bu durumun yaşandığı annelerde gebelik sonlandırılmazsa şiddetli ağrı ve kanamaya sebep olabilmektedir. Bunun sonucunda düşük meydana gelir. Bunu yaşayan anneler 1- 2 ay sonrasında tekrar gebe kalabilirler.

Gebelikte anneler bebeğinin kalp atışlarını izlemeyi ve hareketlerini hissetmeyi istemektedir. Bu konuda anneler oldukça hassas olmaktadır. Bebeğin kalp atışlarının duyulmaması halinde anne adayının sakin olması ve doktorun tespitlerini beklemesi gerekmektedir. Bu durumda annenin stres yapması bebeği daha da olumsuz durumlara düşürebileceğini dikkate almak gerekir. Bu durumlarda annenin yakınları bebeğin babası anneyi sakinleştirmeli ve mutlu etmeye çalışmalıdır.

BEBEĞİN KALP ATIŞLARI HANGİ CİHAZLARLA DUYULMAKTADIR?

Bebeğin kalp atışlarının dinlendiği cihaz ise özelleştirilmiş bir stetoskop olan fetoskop sayesinde embriyonun gelişim gösterdiği vakit, yaklaşık 17 hafta sonra bebeğin kalp atışını yakalayabilir. Bebeğin kalp atışlarını 6 hafta sonunda renkli Doppler ultrason ile dinlenebilmektedir. Bunun dışında transvajinal ultrason ile de 5. hafta itibariyle duyulabilmektedir. Bebeğin gelişim gösterdiği haftaya göre ve bebeğin sağlık durumuna göre bu cihazlar kullanılmaktadır.

Bir önceki yazımız olan HAMİLELİKTE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.